Kako na pravilan način demontirati stare prozore

Prvi korak koji je pri demontaži starih prozora potrebno napraviti je pažljivo odstranjivanje starih prozora uz obaveznu uporabu zaštitnih folija.
Odmah na početku želimo vam dati savjet da upotreba prevelike sile pri demontaži prozora, odnosno vađenju starih prozora može uzrokovati dodatne probleme ili troškove. Ako se postupak ne vrši pažljivo bit će vam potrebni veći zidarski zahvati ili dodatni soboslikarski radovi.

Kako onda stručno demontirati stare prozore?

Prije svega treba vam profesionalni alat upravo za tu namjenu. To su ručna pila, čekić odgovarajuće veličine i odgovarajuća poluga (pajser) .
Kod starijih kuća koje imaju ugrađene drvene prozore, najčešće je slučaj da su fiksirani u samom zidu kuće te je zbog toga potrebno vrlo pažljivo odstraniti okvir prozora od zida. Da biste izbjegli ozljede uzrokovane razbijenim staklom, najprije skinite krila prozora. Ako je fiksni prozor bez krila odstranite lagano stakla ili ih razbijte te uklonite sve krhotine.
Svakako uklonite odnosno odstranite i klupčice prozora bile one unutrašnje ili vanjske jer i one mogu dovesti do oštećenja zidova pri demontaži. Ukoliko na prozorima imate roletne, otvorite kutiju u kojoj se nalazi i izvucite je. Također uklonite podizače roletni, klupčice i prozorska krila.
Nakon toga treba krenuti u postupak odstranjivanja prozora i zida. Pokušajte pronaći vezivo između oba elementa. Za to će vam vjerojatno trebati poluga (pajser) bez kojega nećete moći isčupati prozor iz zida. Polako vadite okvir prozora iz zida s jedne na drugu stranu. Tako nažalost, nastaju oštećenja na zidu, ali ih u ovom slučaju ne možete izbjeći. Često puta se pribjegava rezanju okvira prozora električnom pilom kako bi se izbjegla oštećenja zida.
Kada uspijete presjeći veznu sponu s lijeve i desne strane prozora isti se relativno lagano može odstraniti odozgo prema dolje jer tamo obično nema veznih elemenata.

Naš savjet je da vađenje starih prozora prepustite stručnoj osobi s profesionalnim alatom i znanjem. Za “laika” bez zidarskog iskustva demontaža prozora je ipak malo veći zalogaj!
Najčešće će vam stručno osoblje pri demontaži izvršiti i uslugu odvoza i zbrinjavanja starih prozora i vrata na za to predviđeno mjesto što je zasigurno prihvatljivo za većinu.

Zaključak:

Ako niste stručni u zidarskim poslovima i nemate s njima iskustva, potražite profesionalnu pomoć. Višestruko će Vam se isplatiti jer nećete imati većih nepotrebnih oštećenja na zidovima.

Podijelite ovaj post